Deltagere 2017

-       Christoffer Sørensen, souschef fra Dragsholm Slot (Michelin stjerne fra 2017)

-       Simon Rysgaard, køkkenchef fra Hummerens Hus, Læsø (Nyåbnet restaurant)

-       Mikkel Karstad, tidligere gastronomisk rådgiver for Claus Meyder. Kogebogsforfatter med Spis og Gone Fishing og med bloggen WeYouTheyAte.com

-       Jesper Dams Hansen fra Restaurant Babette i Vordingborg. Vandt Årets Vildtret i 2016 mv.

-       Dennis Juhl Sørensen, køkkenchef på Ruths Hotel i Skagen. Åbner ny restaurant TEXTUR i Aalborg fra september 2017

Deltagere 2017

  • Simon Rysgaard
  • Christoffer Sørensen
  • Mikkel Karstad
  • Jesper Dams Hansen
  • Dennis Juhl Jensen

Simon Rysgaard Den første deltagende kok er Simon Rysgaard, 39 år. Simon er netop begyndt som køkkenchef på Læsøs nyeste restaurant, ”Hummerens Hus” i Vesterø. Restauranten har til huse i et hyggeligt bindingsværkshus fra 1872, som tidligere har huset restaurant, slagterbutik mv. Menukortet har fokus at være så tæt på, at 100 pct. af al den mad, der serveres, er baseret på lokale råvarer.

Simon har rødder i Frederikshavn og har altid gerne ville til Læsø; så nu er drømmen endelig gået i opfyldelse.

Simon har inden jobbet på Læsø bl.a. arbejdet på en anden ø i Kattegat, nemlig Samsø på det kendte musik hotel Brundby Rockhotel. Senere gik turen til fastlandet, Sostrup Slot på Djursland, hvor han udviklende en Djursland-menu, som var et gastronomisk tilløbsstykke. I 2016 deltog Simon i kokkekonkurrencen i Local-Cooking, hvor han fik en flot 3. plads. Konkurrencen er landsdækkende med fokus på brugen af de lokale råvarer i sæson.

Vi byder Simon Rysgaard velkommen på Jomfruhummeren Ø og velkommen til Jomfruhummerkokkekonkurrencen 2017. Simon er herren i midten af foto, som stammer fra Læsø Posten.

Christoffer SørensenChristoffer Sørensen, Souschef Dragsholm Slot (Éen Michelinstjerne)

- Det lyder rigtig fedt! Det glæder jeg mig til!
- Jeg har netop modtaget en kasse med jomfruhummere fra Læsø og de er nærmest levende endnu

Var Christoffer svar, da han modtog beskeden om, at han var udtaget til Kokkekonkurrencen om Den Gyldne Jomfruhummerklo på Læsø.

Christoffer er udlært hos Alberto K, herefter gik turen til en to stjernet Michelinrestaurant i Schweiz. Og senere hos Brødrene Price i Rosenborggade. Fra 2012 bag komfuret på Dragsholm Slot, som er beliggende direkte i en grøntsagsmark, nemlig Lammefjorden. Christoffer har utallige gange arbejdet med jomfruhummere fra Læsø. Og værdsætter denne danske lokale råvare.

For Christoffer er Jomfruhummerkonkurrencen en hyggelig konkurrence, hvor velsmagen i højsædet. Selvfølgelig gælder det om at vinde; men der også er tid til hygge og tale med publikum. Han møder med åbne smagsløg og for, hvad Læsø byder på af lokale fødevarer. Og ser ikke mindst Læsø som én af de skønneste øer i Danmark.

Mikkel KarstadDen tredje kok i kampen om Den Gyldne Jomfruhummerklo 2017 er Mikkel Karstad.

Fisk og skaldyr har altid fyldt meget hos Mikkel. Lige fra barndommens oplevelsesrige fisketure i Grønland til læretiden hos Krogs Fiskerestaurant og senere på Divan2 i Tivoli, Kommandanten, Era Ora og Snapsetinget på Christiansborg.
Gennem sit arbejde for Claus Meyer har Mikkel blandt andet sat et massivt æstetisk aftryk på Claus Meyers digre værk ”Almanak”. Ud over at skrive kogebøger om bl.a. fisk arbejder Mikkel også som madstylist.
Mikkel Karstads erklærede mål er at få flere danskere til at spise mere fisk og skaldyr. Især de lokale andre fiske arter end de tre mest almindelige. Og ser Læsø Jomfruhummerfestival som en oplagt mulighed herfor.

Ud over sit arbejde med Claus Meyer i Tv Serien ”Scandinavian Cooking” hvor Læsø var én af de øer, der blev besøgt, var Mikkel i 2007 med i konkurrencen om Den Gyldne Jomfruhummerklo. Læsøs Spisekammer byder i hans univers ud over jomfruhummere i verdensklasse også på kantareller, hyben og honning fra den brune bi.

Jesper Dams HansenJesper Dams Hansen, Restaurant Babette i Vordingborg er den 4. ud af 5 kokke, der stiller op til kampen om den gyldne Jomfruhummerklo 2017.

Jesper giver disse ord med på vejen:
"Jomfruhummerfestivalen er en af de store kokkekonkurrencer. Den er sammen med Årets kok, en af de få med en allerede lang historie. En konkurrence, som hylder en fantastisk råvare og samtidig sætter de danske øer i fokus. Som Mønbo (Østmøn) ville jeg ønske at vi havde en lige så succesrig fødevarekonkurrence som det er lykkedes Læsø at skabe.

Jeg er opvokset i en fisker familie på Møn. Da jeg var yngre var der mange fiskere i Klintholm havn. Mange af dem bundgarns fiskere. Deres hoved indtægt var fra en anden fantastisk råvare - ålen. Jomfruhummeren er på samme måde, som ålen, noget vi ikke skal tage for givet. Derfor er det så vigtigt at respekterer og værdsætte Jomfruhummeren. En råvare der er med til at skabe stor værdi for samfundet. På billedet ses Jesper sammen med sin far.

Det vil jeg meget gerne være med til igennem kokkekonkurrence på Læsø"

Jesper Dams Hansen er udlært hos Vivi Schou på Restaurant Babette efter en læretid hos både Babette og Paustian (Bo og Lisbeth Jakobsen). Senere Hotel d'Angleterre, Kong Hans Kælder og Musling. For at blive headhuntet tilbage under Vivi Schou igen på Babette...

Dennis Juhl JensenDennis Juhl Jensen, Ruths Hotel Skagen er den 5. og sidste kok, der stille op til Årets Jomfruhummerkonkurrence den 5. august.

Dennis er ægte nordjyde. Opvokset i Nibe, som gastronomisk er kendt for det hedengangne Andelsmejeri, der under ledelse af mejeribestyrer Staun vandt et utal af flotte præmier for sit fantastiske smør.

I dag er Dennis køkkenchef på Ruths Hotel i Skagen, hvor han har arbejdet en masse med Læsø jomfruhummer. Og forsætter:

-Læsø er et fantastisk brand: En ferie ø med masser af glade sommergæster. Læsø er et fantastisk sted at være, naturen er enestående. Så på sin vis minder det meget om min dagligdag i Skagen. MEN Læsø har mange fantastiske lokale råvarer, som jeg glæder mig til at dykke ned i og lære mere at kende.

Alt det kommer Dennis til gode, når han sammen med sin souschef Frederik åbner restaurant Textur i det indre Aalborg i september måned i år. Her vil omdrejningspunktet være råvareudnyttelse og ikke mindst de lokale råvarer. Så Dennis er på jagt efter både den gyldne jomfruhummerklo; men sandelig også aftaler med lokale producenter på Læsø om levering af råvarer til hans nye restaurant.

Ultimo juni stiller Dennis Juhl op i "Sol Over Gudhjem" kokkekonkurrencen, og herfra skal lyde et pøj, pøj på Klippeøen. Ideen til "Sol Over Gudhjem" er iøvrigt hentet fra Læsø Jomfruhummerfestival, som vi, som Danmarks ældste kokkekonkurrence er ret stolte over at være inspiration til.