Vinderen 2012

Laurie S. FultonFlere tusinde til Jomfruhummerfestival i Østerby Havn

RÅVARER FRA LÆSØS SPISEKAMMER MØDER AMERIKANSK KOKKEKUNST

Jomfruhummerfestivalen 2012 blev en triumf for den amerikanske mesterkok Adrien Norwood, der vandt udmærkelsen ”Den gyldne Jomfruhummerklo”.

Dermed kunne den amerikanske ambassadør Laurie S. Fulton, der tilbragte weekenden på Læsø og åbnede festivalen lørdag formiddag, overrække trofæet til sin landsmand.

Adrien Norwood besejrede fire danske kolleger i samme kokkeklasse, nemlig Morten Falk fra Restaurant Nimb Louise i København, Michael ”Miv” Pedersen fra Restaurant Villa Vest i Lønstrup, Rungtiwa Chummongkhon fra Brasserie Ferdinand i Aarhus og Boris Buono, der netop har forladt Krogs Fiskerestaurant i København.

Norwood har de seneste seks måneder begejstret gæsterne i Restaurant Geranium i København. Han overbeviste også hummerfestivalens forvænte dommerpanel med en suveræn smagsoplevelse, han kalder ”fra skov til strand”.

Den 29 årige amerikaner gav jomfruhummeren følgeskab af kantareller, havtorn, venus-muslinger marineret med sydesalt, salturt og strandkål i et skumbad med saft fra muslingerne.

”Jeg har rejst rundt i Europa, men valgte at blive i Danmark, fordi det danske køkken er i en utrolig spænende udvikling”, lyder det fra Adrien Norwood, der har tilbragt i alt halvandet år her til lands.

Udover smagen giver dommerne point for selve kompositionen, anretningen og det visuelle indtryk. Overdommer Per Mandrup erkendte, at det havde været et vanskeligt valg blandt fem  fremragende kokke og fem vidt forskellige mad oplevelser på meget højt niveau.

Vinderen 2012: Adrian NorwoodDet var dog et enigt dommerpanel, der tildelte Adrien Norwood udmærkelsen for den bedste jomfruhummer ret.

”Det er den ret, der smager mest af Læsø og alt det, Læsø står for”, forklarer kok og sommelier Keld Johnson, der medvirkede i dommerpanelet sammen med Helle Brønnum Carlsen, Erwin Lauterbach og Per Mandrup.

Mens kokkene dystede, omgivet af en mur af interesserede tilskuere, nød et par tusinde besøgende hummer og fiskespecialiteter på festivalpladsen, hvor Food College Aalborg, Zonen for madkultur, øens restauranter og festivalens egen bod diskede op med alt, hvad hjertet kunne begære af lækkerier.

Samtidig vajede Stars and Stripes sammen med Dannebrog over Læsø Kommune.