Dommerne 2021

Overdommer Per Mandrup
Forfatter og madanmelder Helle Brønnum Carlsen
Musiker David Kampmann
Journalist Ole Troelsøe
YouTuber og Instagrammer Katrine Klinken

Dommere 2021

  • David Kampmann
  • Helle Brønnum Carlsen
  • Katrine Klinken
  • Ole Troelsø
  • Per Mandrup

David KampmannÅret åbningstaler er David Kampmann. David er mangeårig fritidslæsøbo med hus ved Linjevejen. Han er guitarist, sanger, komponist, lyriker og musikarrangør og ud af Koppel familien.
Han var med til at stifte Baal gruppen i 1994 og senere med i The Deepers, et blues inspireret band.

Helle Brønnum Carlsen Helle Brønnum Carlsen sætter sig for 16. gang til dommerbordet til den 17. udgave af Læsø Jomfruhummerfestival – Danmarks ældste og hyggeligste kokkekonkurrence.

Dårligt at blækket tørt på denne præsentation førend at Helle har residensforlæggelse fra København Ø til Læsø og stranden i Vesterø (på Læsø tager man nemlig I STRANDEN), som det er sket hver eneste sommer i Helles liv.

Kærligheden til Kattegats Perle kommer til udtryk i Helles nyeste bogudgivelse "Mine Somre i Paradis 2", som ret naturligligt blev præsenteret på Læsø Spisehus i Påsken 2019. Bogen er fyldt for opskrifter, fortællinger mv. af Øen, som fruen holder så meget af. Og lur om den ikke bliver mulig at købe til Årets Jomfruhummerfestival.

Ud over den friske fisk og de andre overtrufne grøntsager, som bl.a. Inger og Ilse frembringer i sæsonen, nyder Helle sin daglige morgendukkert i Kattegat og det ”at kunne se langt” – det er noget helt særlig ved Læsø, siger fruen med aner tilbage til Carlsens Hotel i Vesterø.

Læsø er én af de to ting, der spiller en afgørende l rolle seminarielektor Helle Brønnum Carlsen liv. Den anden er maden, hvoraf fruen gennem snart 30 år har skrevet om, anmeldt og arbejdet med mad. Helle har i de sidste 22 år leveret opskrifter og madklummer til bl.a. Information, Berlingske Tidende, I Form, Politiken, Weekendavisen, Smag og Behag, White Guide Danmark og Familie Journal. Alle steder en højt skattet madanmelder med en stor fast læserskare. OG ikke mindst meget respekteret og afholdt af de restauranter og kokke som blev vurderet. Altid sagligt, professionelt og med høj etik, selv om talenterne måske ikke altid rakte til de eftertragtede 6 stjerner. I Weekendavisen bringes dybdegående artikler om madens forunderlige verden.

Katrine Klinken Katrine er faglært kok (hos Jan Hurtigkarl og Erwin Lauterbach) og ernærings- og husholdningsøkonom,samt arbejder freelance som madskribent og konsulent. Og er forfatter til en stribe kogebøger for børn og voksne. Mest kendt er nok hendes madbibel – "Måltider" med 500 opskrifter opdelt på sæson. Og JA – der er opskrift med Jomfruhummere: ”At spise jomfruhummere og andre skaldyr er forbundet med fri- og feriedage. Det er en dejlig sommerlig frokostret, forret eller hovedret….” Mere enig kan man ikke være. Katrine har skrevet en hel kogebog tilegnet "Skaldyr", hvor der naturligvis også er opskrifter med Jomfruhummere, som kan tilberedes hjemme i egne gryder.

Katrine holder foredrag og underviser på kurser for børn og professionelle madhåndværkere i bl.a. at tilberede velsmagende mad, der både bevarer lokale madtraditioner og er fornyende og sæsonbetonet. Hun brænder for dejlige fælles måltider og mad, der er lavet godt og af den rene vare – mad med stor smag, nydelse og oplevelse. Det er vigtigt at lære om mad og måltider fra man er barn, men man kan lære at lave made hele livet! Inspiration finder hun selv ved at bruge sæsonens råvarer og på rejser, hvor hun møder madhåndværkere, der laver lokal mad. En stor del af vores madkultur kan betegnes som »fast, cheap and easy«, hvor mange går glip af meget, når mad og måltider ikke får mere opmærksomhed.
Det seneste år med Corona har forandret Katrines rejse- og arbejdsliv, og hun har åbnet Danmarks første specialvarebutik med honning, bi pollen og andre biprodukter.

Katrine Klinken er Instagrammer.




Ole TroelsøOle Troelsø er journalist ved dagbladet Børsen, hvor han skriver om mad og vin. Han har siden 1997 anmeldt gourmetrestauranter over hele Danmark og i resten af Verden.

Ole Troelsø var også dommer ved den første Jomfruhummer festival i 2004 og med på Jomfruhummerfestivalen i 2014
Han svarer på spørgsmålet ”Hvad er dit livs bedste måltid?”
»Det var første gang jeg var på El Bulli i 2000 sammen med Paul Cunningham. Jeg var meget skeptisk på forhånd. Jeg er lidt af den gamle skole, og så kommer de her skidesprællere og laver højt stablet mad og molekylære narrestreger. Jeg måtte dog efterfølgende bare bøje mig for stedets genialitet. Bagefter så jeg mad på en helt anden måde, og restauranten redefinerede også tjenerens rolle. Før El Bulli var tjeneren på en toprestaurant ofte meget formel, men her var tjeneren helt anderledes begejstret og engageret, ligesom når du går på Noma i dag - alle er begejstrede over at være der.«
Ole Troelsø har været med til at få det danske smørrebrød på kokkescenen igen, dels ved anmeldelser og med kogebøger. Det er vi mange der er meget glade for.

Per Mandrup Overdommer Per Mandrup.

Per Mandrup har nydt, spist, smagt og vurderet de mange retter i samtlige 16 år Kokkekonkurrence om den Gyldne Jomfruhummerklo har været afholdt. CV’et er alenlangt: Tidligere Teammanager på Det Danske Kokkelandshold. Tildeling af en række flotte anerkendelser og ordner indenfor den gastronomiske verden, både i Danmark og Internationalt, hvor Per ofte er at finde som dommer ved konkurrencer på højt niveau. Per Mandrups hjerte banker for de unge kommende kokkestjerner, der er på vej at sætte Danmark på det Gastronomiske Verdenskort. Siden 2017 har Per været med til at skabe Culinary Institute by VejleErhverv i Food Innovation House i Vejle, med et stærk fokus på SMAG, holistisk sensorik hvor alle sanserne smager maden.

Per Mandrup hviler ikke på laurbærrene, og står i spidsen for "Smagens Univers" , som leverer konsulentydelser indenfor Hotel og Restaurantsegmentet, omkring koncept-, konkurrence-, måltids-, og opskriftudvikling Ydelser indenfor fødevarebranchen ligger på; fødevare / produktudvikling med fokus på den gastronomiske smag ved opskalering
Vores mission er ”at skabe rum for det sunde og sanselige måltid som fundament for god livskvalitet”
Kodeord er; SANS, VELSMAG, INNOVATION, MADGLÆDE, MADMODIGHED

Per Mandrup har i en periode på 6 år stået bag komfuret og drevet Michelin restauranten Les Etoile - et un Rose i København.