Resultat

Daniel KruseMesterkokke dystede i madkunst.

Daniel Kruse fra Restaurant Molen i Nexø blev årets vinder af ”Den gyldne Jomfruhummerklo” ved kokkekonkurrence på Læsø Jomfruhummerfestival, lørdag den 4. august 2018.

Det var den 15. Jomfruhummerfestival og jubilæet blev bl.a. fejret med en nykomponeret sang ”Jomfruhummerfestival på Læsø” af Torben Eskildsen fra Teamsinging, der fik de over 1.000 gæster på pladsen til at rejse sig og synge.

Dagens program fra åbningen kl. 10 blev fra scenen ledt af Jes Dorph-Petersen og lokale Leif Ladefoged og med Louise Bech Brønnum på kokkescenen.

Åbningstalen blev i jubilæumsåret holdt af Galerist Tom Christoffersen fra Galleri Tom Christoffersen i København, manden der reddede Jorns Atelier på Læsø. Talen trak forbindelser mellem Læsø, mad, kunst og Per Kirkeby, Jorn og Søren Gericke i en spændende rejse.

De fem kokke med Christoffer Møbjerg Kristensen fra Badehotel Strandgaarden på Læsø, Nicky Arentsen fra Henne Kirkeby Kro i Henne, Jamie Lee fra restaurant Fiskebaren i København, Kamilla H. Kristensen fra restaurant VesterØl på Læsø og vinderen Daniel Kruse, fortalte hver deres historie fra scenen. Christoffer med en historie om fiskeri. Nicky med en rejse til Indien, Jamie med en blomstrende have midt i en skovsø, Kamilla med en kærlighedserklæring fra sin fødeø Læsø og Daniel med en sky af skumpisket Havgus.

Fantastiske serveringer der fik de fire dommere, Per Mandrup fra Smagens Univers, Helle Brønnum Carlsen, Jan Hurtigkarl og Anders Halskov-Jensens til at rejse sig i stolen og løbende kommentere valg og behandling af råvarer og synge med på kanonen ”Jomfruhummer – Jomfruhummer”.

Det vigtigste er jo den lokale Læsø Jomfruhummer, men med bl.a. kantareller, hybenblomster, mel fra Jomfruhummerskaller, æblepunch, strandurter og importerede glaskål, yuzu syltede æbler, eksotiske krydderier, chili, oksemarv, citron, pasta og kaffe udviste kokkene fantasi og opfindsomhed, der henrykkede det talrige publikum.

Der tages ikke entre, men der skønnes at have været 5 – 6.000 gæster på pladsen på dagen inden festivalen lukkede kl. 15.00.

Dagen igennem var der rundvisninger på Læsø Fiskeindustri A/S, hvor direktør Svend Ole Larsen fortalte om produktionen af 2.280 tons Jomfruhummere i Danmark, mere end 50 % af de samlede danske fangster og 1.350 tons Jomfruhummere i Skotland. Selv om det var lørdag kørte produktionen på fuld kraft, da der netop var landet store mængder der skulle pakkes og fryses. Hovedparten af produktionen sælges som frosne og ferske til markeder i Sydeuropa, men forbruget er heldigvis stigende i Danmark. Vi kajen lå hummertrawleren FN 81 Betina Kruse med åbent skib og levende fortællinger om fiskeriet i dag.

I havnen tøffede museumskutteren Ellen rundt med sejlede gæster og glødehovedmotorens karakteristiske røgringe ud af skorstenen. TØF – TØF.

Festivalens egen Tapasbod med den nyudviklede tapastallerken solgte virkelig godt, sammen med salget af festivalens udviklede HUMDOG og en tallerken med frisk kogte Jomfruhummere med brød og salat.

Fra andre boder solgte Læsø Spisehus, Badehotel Strandgaarden, Hotel Lærkely, Hummerens Hus, Læsø Tang og Læsø Is, bl.a. fiskefrikadeller med Jomfruhummerkød og boller med hummersalat. Ingen behøvede at gå sultne eller tørstige fra festivalpladsen.

Vejret smilede igen til Læsø og festivalen, så succesen gentages næste år den første lørdag i august måned, den 3. august 2019.

 

Vi ses.

 

Yderligere info eller billeder:

Jess Jessen-Klixbüll

Mobil: 40420505   mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

S/I Læsø Jomfruhummerfestival

Vesterø Havnegade 58, 9940 Læsø

www.jomfruhummerfestival.dk