Jomfruhummerfestivalen 2013
Deltagerne, dommerne og et galleri...
Deltagerne 2013
Frank Svärd Pedersen
Kokkedal Kro
Køkkenchef Frank Svärd Pedersen fra Skovhoved Hotel kommer som deltager i årets kokkekonkurrence om "Den gyldne Jomfruhummerklo" lørdag den 3. august 2013 på Østerby Havn på Læsø. Frank skifter pr. 1. maj til nyt job som køkkenchef på Kokkedal Slot. Frank har været kokkeelev hos Erwin Lauterback på Saison og hos Rasmus Kjær på Extra og hos Lasse Askov på Kokkeriet. Han har deltaget i Børsens kokke talent konkurrence i 2008, været souschef på Skovshovedhotel fra 2009, deltaget i Kartoffelpris konkurrencen i 2009 og siden 2010 været køkkenchef på Skovshoved Hotel.
Anders Rex
Brønnums Hotel, Skagen
Køkkenchef Anders Rex fra historisk berømte Brønnums Hotel i Skagen kommer som deltager i årets kokke konkurrence om "Den gyldne Jomfruhummerklo" den 3. august 2013 på Læsø. Anders har tidligere arbejdet på Bagatelle i Oslo, Ruths Hotel i Skagen, Fakkelgården i Kruså, Lundums i London, Alfred og Kamilla i Odense (elev) og som volontør på hengangne The Fat Duck og på Maaemo.
Dennis rafn
Holdleder for det danske junior kokkelandshold som ved OL 2012 vandt en guld og en sølvmedalje Dennis Rafn deltager i åretskokkekonkurrence om "Den Gyldne Jomfruhummerklo" lørdag den 3. august 2013 på Østerby Havn på Læsø. Dennis er udlært tjener fra Hotel Jutlandia i Frederikshavn, som kok fra hotel Medi i Ikast, været kok på Le Furmoir i Paris, fiskekok på Pakhuset i Skagen, køkkenchef på restaurant Rene på hotel Ritz i Århus, daglig leder af Rosdahls i Aalborg (restaurant og marked) og siden 2002 ansat på Hotel og Restaurantskolen i Silkeborg og er leder af skolens konkurrencehold med 4 guld medaljer og 2 sølv medaljer i DM for kokke elever. Dommer ved nationale og internationale konkurrencer. Optaget i Gordon Bleu og har i 2013 modtaget et æresdiplom for sit arbejde med talent udvikling fra det danske gastronomiske akademi.
Samtidig har Dennis familiemæssige relationer til Læsø, hvor efternavnet Rafn er godt kendt
Torsten Schmidt
Malling & Schmidt, Århus
Torsten Schmidt fra den Århusianske toprestaurant Malling & Schmidt og snart også i nyåbnet restaurant i Tivoli har sagt ja til at være deltager i Læsø Jomfruhummerfestival 2013, lørdag den 3. august i Østerby Havn på Læsø.
Torsten har sammen med Cecilie Frøkjær netop været meget aktuel i et dejligt TV madprogram, sammen med andre dygtige danske kokke. Torsten er udover at være kok, food stylist, kogebogsforfatter, foredragsholder, produktudvikler, underviser, medlem af kokkelandsholdet siden 2004 og restauratør og medejer af Restaurant Malling & Schmidt fra 2005 og Nordisk Spisehus fra 2007. Deltager og medansvarlig for det danske kokkelandshold ved OL 2008. Medansvarlig ved det Royale Bryllup for HKH Prins Joakim og HK Prinsesse Marie, Schackenborg 2008. Udtaget til VM i 2008 i Dubai. Gastronomisk konsulent for Team Saxobank-Sungard 2010 og dommer ved årets kok i 2012 som han vandt i 2006.
Har sammen med Kähler Design fundet på et nyt madkoncept Villa Dining, der handler om suveræn nordisk mad og drikke ... og hygge ikke mindst.
Henrik Nielsen
Henrik Nielsen afløser Lars Munch som deltager i kokkekonkurrencen på årets Jomfruhummerfestival lørdag den 3. august 2013 på Østerby Havn på Læsø.
Henrik er souchef på Eatmosfære www.eatmosfære.dk og er udlært på Steensgård Herregårdspension og siden kok på Broholm Slot og souschef på Munkebo Kro, samt være voluntør på bl.a. Noma og Saison og deltager i bl.a. FM for kokkeelever og ved Kartoffelprisen
Dommerne 2013
Per Mandrup, overdommer
Per Mandrup har nydt, spist, smagt og vurderet de mange retter i samtlige 16 år Kokkekonkurrence om den Gyldne Jomfruhummerklo har været afholdt. CV’et er alenlangt: Tidligere Teammanager på Det Danske Kokkelandshold. Tildeling af en række flotte anerkendelser og ordner indenfor den gastronomiske verden, både i Danmark og Internationalt, hvor Per ofte er at finde som dommer ved konkurrencer på højt niveau. Per Mandrups hjerte banker for de unge kommende kokkestjerner, der er på vej at sætte Danmark på det Gastronomiske Verdenskort. Siden 2017 har Per været med til at skabe Culinary Institute by VejleErhverv i Food Innovation House i Vejle, med et stærk fokus på SMAG, holistisk sensorik hvor alle sanserne smager maden.
Per Mandrup hviler ikke på laurbærrene, og står i spidsen for "Smagens Univers" , som leverer konsulentydelser indenfor Hotel og Restaurantsegmentet, omkring koncept-, konkurrence-, måltids-, og opskriftudvikling Ydelser indenfor fødevarebranchen ligger på; fødevare / produktudvikling med fokus på den gastronomiske smag ved opskalering
Vores mission er ”at skabe rum for det sunde og sanselige måltid som fundament for god livskvalitet”
Kodeord er; SANS, VELSMAG, INNOVATION, MADGLÆDE, MADMODIGHED
Per Mandrup har i en periode på 6 år stået bag komfuret og drevet Michelin restauranten Les Etoile - et un Rose i København.
Helle Brønnum Carlsen
Helle Brønnum Carlsen sætter sig for 16. gang til dommerbordet til den 17. udgave af Læsø Jomfruhummerfestival – Danmarks ældste og hyggeligste kokkekonkurrence.
Dårligt at blækket tørt på denne præsentation førend at Helle har residensforlæggelse fra København Ø til Læsø og stranden i Vesterø (på Læsø tager man nemlig I STRANDEN), som det er sket hver eneste sommer i Helles liv.
Kærligheden til Kattegats Perle kommer til udtryk i Helles nyeste bogudgivelse "Mine Somre i Paradis 2", som ret naturligligt blev præsenteret på Læsø Spisehus i Påsken 2019. Bogen er fyldt for opskrifter, fortællinger mv. af Øen, som fruen holder så meget af. Og lur om den ikke bliver mulig at købe til Årets Jomfruhummerfestival.
Ud over den friske fisk og de andre overtrufne grøntsager, som bl.a. Inger og Ilse frembringer i sæsonen, nyder Helle sin daglige morgendukkert i Kattegat og det ”at kunne se langt” – det er noget helt særlig ved Læsø, siger fruen med aner tilbage til Carlsens Hotel i Vesterø.
Læsø er én af de to ting, der spiller en afgørende l rolle seminarielektor Helle Brønnum Carlsen liv. Den anden er maden, hvoraf fruen gennem snart 30 år har skrevet om, anmeldt og arbejdet med mad. Helle har i de sidste 22 år leveret opskrifter og madklummer til bl.a. Information, Berlingske Tidende, I Form, Politiken, Weekendavisen, Smag og Behag, White Guide Danmark og Familie Journal. Alle steder en højt skattet madanmelder med en stor fast læserskare. OG ikke mindst meget respekteret og afholdt af de restauranter og kokke som blev vurderet. Altid sagligt, professionelt og med høj etik, selv om talenterne måske ikke altid rakte til de eftertragtede 6 stjerner. I Weekendavisen bringes dybdegående artikler om madens forunderlige verden.
Erwin Lauterbach
Han blev uddannet kok i 1971. Som nyuddannet arbejdede han sammen med Søren Gericke på Restaurant Copenhague i Paris. I 1981 åbnede han sin første restuarant, Restaurant Saison, på Hotel Østerport. I 1989 flyttede han restauranten til Skovshoved Hotel, og i 1993 blev den flyttet til Hellerup Parkhotel. Sideløbende med sin driften af sin restaruant har Lauterbach udgivet flere kogebøger.
Restaurant Saison i Hellerup ophørte 1. september 2012, Saisons sommerkøkken
åbner på Melsted Badehotel fra 24. april til 20. september 2013. Driver i dag Restaurant Lumskebugten, Eksplanaden21, 1462 København. erwin@lumskebugten.dk
Keld Johnsen
Keld Johnsen (f. 1952) er ikke kun en af Danmarks dygtige kokke. Han er også vinimportør og sommelier. Han afsluttede sin kokkeuddannelse (med ros) i 1973 og var allerede dengang meget optaget af vin. Han syntes, at kokke vidste alt for lidt om vin, så han gik i gang med et grundigt selvstudium, der førte til en tredjeplads i Sopexas vinkonkurrence i 1989.
I disse år deltog han også i flere kokke-konkurrencer og vandt en række attraktive præmier. Samtidig underviste han i fransk vin på Alliance Française og på Det franske Kulturinstitut og uddannede sig til merkonom i markedsføring og afsætning.
I 1978 forpagtede han restaurant The Diplomat på den amerikanske ambassade og fik fra første dag smag for amerikanske vine. Det var vine, som dengang ikke kunne købes i Danmark, så Keld Johnsen måtte selv i gang med at importere dem. I dag importerer han vine fra 75 vingårde i flere amerikanske stater, ligesom han arrangerer amerikanske vinmiddage med indlagt foredrag om de nye vine fra spændende vinstater som Idaho, Oregon og New York.
Keld Johnsen er medlem af Dansk Sommelier Forenings bestyrelse og redaktionschef for foreningens medlemsblad. Han skriver flittigt i eget blad samt blandt andet i Smag & Behag, ligesom han har skrevet om amerikansk vin i Gyldendals Vinleksikon.
Yderligere virker han som konsulent for virksomhedskantiner. I sin virksomhed med restaurant, catering og salg af vin har han seksten medarbejdere.
Han er gift med Vibeke, der er inspektør på erhvervsskolen Hamlet. Sammen har de to børn, Anne og Morten, og i den fælles fritid interesserer de sig naturligvis for god vin og mad. De rejser således ofte til Frankrig, men også til andre europæiske vinlande. Samt naturligvis til USA.
Galleri 2013