Morten Kaltofts vinderret 2011

Morten Kaltofts vinderret 2011


Læsø jomfruhummer med syltede hyben, strandkål og parmesan (4 personer).

8 stk. Friske Læsø jomfruhummere
Ca. 50 gram Strandkål
8 stk. Hyben
Ca. 70 gram Karl Johan svampe
1 dl. Persille
3 dl. Ekstra jomfru olivenolie
6 fed Hvidløg
20 gram Parmesan
Ca. 15 gram Friske hasselnødder
Frisk basilikum, frisk rosmarin, rødvinseddike og tørret chili.

Fremgangsmåde:

Vinderretten 2011


Først syltes hyben, husk handsker.
Hyben halveres, stenenekernerne tages ud, og de skylles godt. Derefter koges de i vand med salt i ca. 2 min., hvorefter de stille og roligt tørres med et klæde. Derefter marineres de i basilikum, olie, salt, 2 fed hvidløg, chili og rødvinseddike (ingen specifikke mål, det hele handler om at føle sig frem).
En gryde med vand sættes over med en lille smule salt i. Denne gryde skal bruges til at koge strandkålen i. Det er meget vigtigt, at kålen ikke bliver lagt i gryden, før vandet koger. Ellers mister den sin flotte farve. Når kålen er rigtig godt kogt, køles den ned med koldt vand. Kålen hakkes fint i lang tid, derefter smages den til med salt, olie og frisk parmesan.
Svampene snittes i flotte, rustikke stykker og sauteres med frisk basilikum, olie og hvidløg, til de er dejligt gyldenbrune. Når de er sauteret færdig, vendes de med en lille smule frisk olie og persillen.
Jomfruhummerne renses, halerne hives fra og pilles forsigtigt, så kødet ikke går i stykker. Olien varmes på panden, og når den er meget varm, lægges halerne på med ryggen opad og steges ca. 1 minut. Det er vigtigt, at de stadig er rå på den ene halvside, når de er stegt færdig. Så tages halerne op af panden og marineres i en skål med olie, hvidløg, salt og frisk rosmarin.
Som det sidste skal det hele bare anrettes, og der er ikke nogen retningslinjer for, hvordan denne smukke sommerret skal anrettes. Kun fantasien sætter grænser.
Til sidst hakkes de friske hasselnødder og drysses over sammen med resterne af parmesan - og selvfølgelig den lækre væde fra de syltede hyben.